Huonoja uutisia kiljupäivitystä odottaneille! Vappukiljut jäi tekemättä, sillä kiljun keittäminen osoittautui suorastaan rakettitieteeksi ainakin kaikenmaailman nettisivujen ja keskustelupalstojen reseptien perusteella. Vietin useammankin illan kaupungilla metsästäen mitä kummallisempia kiljuhifistelyvälineitä, ettei juomasta tulisi viinietikkaa, metanolia tai räjähtävää pommia. Ja minä kun olin ymmärtänyt, että hommaan riittäisi ämpäri, pala pullahiivaa, pussillinen sokeria sekä muutama hedelmä, jotta keittely olisi lainmukaista. Ongelman ydin taisi olla kiljuasiantuntijan puuttuminen.
Kiljumaistajaiset ovat siis jäissä toistaiseksi, mutta pääsinpäs kokeilemaan vieläkin huikeamman ekan kerran. Lähdin kahden kaverini mukaan dyykkausreissulle porilaisten ruokakauppojen takapihoille. Ajankohta oli melko hassu, sunnuntaikeskipäivä. Olin aina ajatellut, että dyykkarit liikkuvat iltamyöhään pimeässä, mutta aikatauluongelmista johtuen roskistenkaivelun voi näköjään hoitaa auringonpaisteessakin, kun kerran kohdalle sattui pyhäpäivä.
Dyykkaus tarkoittaa roskiksista tavaran keräilyä omaan käyttöön. Dyykkausta on siis yhtälailla pullojen keräily roskiksista, roskalavojen penkominen kuin lukemisen ottaminen paperinkeräysastioista. Syömäkelpoista ruokaa voi dyykata ruokakauppojen ja ravintoloiden roskiksista. Suomessa toiset dyykkaavat ruokaa pakon edessä, toiset rahaa säästääkseen ja protestoidakseen samalla tätä kulutusyhteiskuntaa vastaan, jossa syömäkelpoista ruokaa kuskataan surutta kaatopaikalle.
Olen aina pitänyt dyykkareita fiksuina tyyppeinä. Ilmaista safkaa ilman hiilijalanjälkeä. Luotan ruuan syömäkelpoisuuden suhteen omiin aisteihini, enkä kammoksua viimeistä myyntipäivää. Voi olla, että oma laiskuus ja kaupasta ruokansa ostava lähipiiri ovat vaikuttaneet siihen, etten ole päätynyt kaivelemaan ruokakauppojen roskiksia. Dyykkavien tuttujen huikeat kertomukset suurista herkkulöydöistä ovat tosin painuneet mieleen.
Aloitimme dyykkauskierroksen kaupasta, jonka roskiksista kaverini ovat löytäneet lähes aina ison saaliin. Kävelimme muina miehinä roskiskatokseen ja liikkeemme tallentuivat roskisten yllä olevaan valvontakameraan. Tämä ei minua haitannut, sillä roskisten kaivelu ei ole laitonta. Kameranauhaakaan tuskin katsotaan ellei siihen ole jotain aihetta. Kaupan kahdesta roskiksesta toinen oli täynnä kukkia ja toinen tyhjä lihatiskin haisevia jämiä lukuun ottamatta. Pengoimme jokaiselle kotiin vietäväksi kukkakimput, mutta mitään syömiskelpoista laatikosta ei löytynyt. Liha ja kala olivat olleet liian kauan lämpimässä. Hunajamelonit vihersivät.
 |
Ensimmäinen roskis tarjosi kukkia äidin kahvipöytään. |
Jatkoimme ruuanetsintää ja jouduimme tarkistamaan yhteensä viiden kaupan roskikset, joista jokainen oli harmiksemme lukittu. Monet ruokakaupat noudattavat nykyään Päivittäistavarakauppa ry:n suositusta, jonka mukaan myymälöiden tulisi mahdollisuuksien mukaan estää dyykkaaminen, sillä "jäteastioissa olevien elintarvikkeiden turvallisuutta ei voida taata". En kyllä ymmärrä, miksi kukaan olettaisi kaupan olevan vastuussa "roskien" syömäkelpoisuudesta.
Toiset kaupat väittävät dyykkareita varkaiksi, koska ruokaa haetaan roskiksesta ilmaiseksi ja kaupasta ostaminen vähenee. Ymmärrän toki pointin, etteivät kaupat pyörisi, jos kaikki dyykkaisivat, mutta miten pois heitetyllä tavaralla voi olla omistaja? Myös jäteyhtiöiden väitetään pitävän dyykkareita vihollisinaan, koska jätekuorman pienentyminen on heidän tuloistaan pois. Aika itsekeskeistä sanon minä.
 |
Tämä oli tuttu näky useamman kaupan pihalla. |
Seitsemäs kauppa tärppäsi. Paikallinen pikkukauppa oli ovelasti piilottanut roskiksensa peltiaidan taakse. Aidan välissä oli kuitenkin pienen ihmisen mentävä väli, josta pääsimme pujahtamaan sisään. Roskikseen kurkistaminen oli vähintään yhtä jännää kuin aarteenmetsästys. Ei kaupan hyllyjen välissä saa näin suurta onnistumisen iloa! "Jippii täällä on viiliä ja mehua!"
 |
Päivän saalis oli sopiva piknikille. |
Ekakertadyykkareille suosittelen asianmukaista varustusta. Hanskat ja vaatteet, jotka voivat huoletta likaantua helpottavat tonkimista. Itse jatkoin matkaa roskiksilta suoraan sukulaisten pääsiäispäivällisille, että onnistuu se dyykkaus siivostikin. Tytöt jatkoivat herkkujen kanssa piknikille ja hyvää oli ollut. Roskiskatoksessa oli viileä, niin maitotuotteetkin olivat pysyneet hyvinä. Otollisin aika dyykkaukselle olisi tietenkin illalla heti kauppojen suljettua.
Dyykkausta harrastavan kaverini ainoa ruokamyrkytys on tullut kaupasta ostetusta tuotteesta, eikä dyykattu ruoka ole ikinä aiheuttanut vatsanvääntöä. Kaverini pitävät dyykatun ruuan syömistä melkeinpä vaarattomampana kuin kaupasta ostetun, sillä dyykattu ruoka tulee tarkistettua aina huolellisesti ennen syömistä. Kaupasta ostettua ei tajua kyseenalaistaa.
Kananmunat päätyivät toisen kaverin äidin jääkaappiin ja mehun otin itse mukaan. Pahat roskishajut sain pois mehupurkista huuhtelemalla. Hyvin näytti äidille ja siskollekin maistuvan, vaikka siskolle ei kerrottukaan heti mehun alkuperää. Kukkakimppukin kelpasi äidin pöydälle.
Käteen jäi ilmaiset piknikherkut ja iloinen mieli. Innostuin dyykkailusta niin, että olen jo suunnitellut ylipuhuvani jonkun kaverin Helsingissäkin seuraavalle dyykkausreissulle mukaan. Vinkkejä innokkaille löytyy dyykkareiden keskustelupastalta.
Seuraavaksi Tiina lähtee Suvilahteen etsimään graffitinmaalausseuraa tavoitteenaan saada itsekin tuhraistua jokin merkki seinään.